Dr. Barry Sears Zóna-diétája

Dr. Barry Sears Zóna-diétája

A Zóna-diéta Dr. Barry Sears amerikai biokémikus tudományos felismerésein alapul. Ennek az elsőként 1995-ben bemutatott táplálkozási stratégiának az az alapelve, hogy minden főétkezés és köztes étkezés kalóriáinak

  • 40 százaléka szénhidrátból,
  • 30 százaléka fehérjékből és
  • 30 százaléka zsírból

kell hogy álljon. A diéta további pillére az esszenciális omega-3 zsírsavak napi bevitele. Az elsődleges cél az, hogy megfelelő élelmiszerek kiválasztásával és kombinációjával elérjük a hormonális egyensúlyt. Ezt az ideális egyensúlyt (a „zóná”-t) Dr. Barry Sears „optimum”-nak is nevezi.

A Zóna-diéta egy új, számos tudományos tanulmánnyal alátámasztott táplálkozási stratégia. A Zóna-diéta segítségével elérhető

  • az általános állapot javulása
  • és ezzel együtt a hosszan tartó komfortérzés (jó közérzet).

Emiatt „jó közérzet diétának” is nevezik.

Kétségtelen, hogy az életvitel jobb akkor, ha jobban érezzük magunkat és több erővel rendelkezünk a napi feladatokhoz. De a tudatos táplálkozás és a Zóna-diéta előnyei itt még nem érnek véget.

Amellett, hogy a hétköznapokban több energiánk lesz,

  • javulhat a koncentrációs képességünk,
  • éhezés nélkül fogyhatunk,
  • tarthatjuk vagy növelhetjük az izomtömegünket és
  • fokozódhat az atletikus teljesítményünk.

A Zóna-diéta ezen túlmenően pozitív hatással lehet a következő betegségekre és tünetcsoportokra:

  • magas vérnyomás
  • diszlipidémia (a triglicerideket, koleszterint érintő zsíranyagcsere zavar)
  • premenstruális szindróma
  • néhány autoimmun betegség, mint a gyulladásos reuma
  • néhány idegrendszeri zavar, mint pl. a depresszió bizonyos formái
  • néhány szív- és keringési probléma
  • 1-es típusú diabétesz
  • 2-es típusú diabétesz

Mi a Zóna-diéta?