Különböző ajánlások léteznek a napi omega-3 zsírsav szükségletet illetően, melyek leggyakrabban a napi bevitt energia 0,2 és 0,6 %-a közötti értéket
neveznek meg [1]. A „Deutsche Gesellschaft für Ernährung” (Német Táplálkozási Társaság) (DGE) például heti egy-két haltartalmú étkezést javasol, ami
kb. napi 1-2 gramm omega-3 zsírsav bevitelének felel meg, és az ember napi energiaszükségletének kb. 0,5%-át teszi ki [2]. Ezt a mennyiséget az emberek
Németországban átlagosan el is érik [1,3] Az omega-3 zsírsavakról aktuálisan cikkező szerzők közül sokan ennél lényegesen magasabb értéket tartanak
optimális beviteli mennyiségnek, és így abból indulnak ki, hogy a németek alapvetően alul ellátottak omega-3 zsírsav tekintetében.
Dr. Barry Sears is egy sokkal magasabb napi adag, 2,5 gramm hosszú láncú omega-3 zsírsav (EPA, DHA) bevitelét javasolja, hogy az eikozanoidok
és omega-3 zsírsavak kifejezetten pozitív hatásai érvényesülhessenek és hozzájárulhassanak a jobb közérzetünkhöz.
Már utaltunk arra, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak táplálékon keresztül történő felvétele során a lényeg a kettő helyes arányán van. Korábbi
ajánlásokban azonban nem volt határozott megkülönböztetés az omega-6 és omega-3 zsírsavak egészségi hasznát illetően, csak azt ajánlották, hogy
fogyasszunk több telítetlen zsírsavat pl. különböző étolajok választásával [4]. Ez azonban járulékosan megnövelte az omega-6-tartalmú élelmiszerek,
mint pl. a napraforgóolaj fogyasztását, és ezzel az egyensúly tendenciálisan negatív eltolódásához vezetett [4]. Bizonyos étolajak, pl. lenmagolaj,
repceolaj, szójaolaj valóban tartalmaznak egyfajta omega-3 zsírsavat, az α-linolénsavat (ALA). Ez azonban a korábbi feltételezésekkel szemben csak
nagyon kis mennyiségben tud átalakulni EPA és DHA zsírsavakká. Az EPA és DHA savakéhoz hasonló pozitív hatást eddig az ALA esetében nem sikerült
bizonyítani. [4]
Dr. Barry Sears a mediterrán étkezésnek megfelelően azt ajánlja, hogy általában extra szűz olívaolajat használjunk. Különböző egészséges összetevők, mint pl.
a polifenolok mellett aránylag alacsony benne az omega-6 zsírsavak aránya, így hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük azok táplálékon keresztüli felvételét.
Olaj típusa | Olajsav (egyszerű telítetlen zsírsav) |
Linolsav (omega-6-zsírsav, az arachidonsav élőállapota) |
Lenolaj | 20-26% | 14-20% |
Kukoricacsíra olaj | kb. 30% | kb. 56% |
Olívaolaj | 64-86% | 4-15% |
Szójaolaj | 22-31% | 49-55% |
Napraforgóolaj | 14-35% | 50-75% |
[1] Biesalski HK, Grimm P. Taschenatlas der Ernährung. 3., bővített és aktualizált kiadás 2004;88-118.
[2] Singer P, Wirth M. Omega-3-Fettsäuren marinen und pflanzlichen Ursprungs: Versuch einer Bilanz, Ernährungs-Umschau 2008;3:296ff.
[3] Hrsg. DGE, ÖGE, SGE und SVE. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr. 1. kiadás, 3. korrigált utónyomás 2008; Neuer Umschau Buchverlag.
[4] Idelevich E. et al. Omega-3-Fettsäuren in Prävention und Therapie: Aspekt der Versorgungsqualität. Gesundh ökon Qual manag 2009; 14: 245-252.