A különböző tápanyagok különböző módon befolyásolják a hormonszintet. A Zóna-diéta koncepciója különösen az alábbi, táplálkozással szabályozható hormonokat veszi tekintetbe:
Jó eikozanoidok | Rossz eikozanoidok |
- A vért hígítják | - Trombózishoz vezetnek |
- Tágítják a véredényeket | - Szűkítik a véredényeket |
- Tágítják a hörgőket | - Szűkítik a hörgőket |
- Csökkentik a fájdalomérzetet | - Növelik a fájdalomérzetet |
- Stimulálják az immunválaszt | - Elnyomják az immunválaszt |
- Javítják a szellemi teljesítőképességet | - Rontják a szellemi teljesítőképességet |
- Gyulladásgátló hatásúak | - Gyulladásfokozó hatásúak |
Az eikozanoidok feladata a hormonrendszer felügyelete. Észlelik az inzulinfelesleget és úgy reagálnak rá, hogy az elsősorban negatív tulajdonságokkal bíró ún. „rossz” eikozanoidok termelését fokozzák. Az eikozanoidokat többszörösen telítetlen zsírsavakból, pl. esszenciális omega-3-zsírsavakból állítja elő a szervezet. A felvett telítetlen zsírsav hatással van a nevezett eikozanoidok alkotóelemeire. Az eikozanoidok feletti kontroll a Zóna-diéta végcélja, mely bizonyos zsírokat, mint pl. halolaj vagy olívaolaj előtérbe helyez, mivel azok elősegítik az ún. „jó” eikozanoidok termelődését. Az omega-6 zsírsavból, az arachidonsavból (AA) származó eikozanoidokhoz ellenben „rossz” tulajdonságokat társítanak. Ezek elősegítik a véralvadást, és ezzel növelik a trombózisok esélyét, valamint gyulladásfokozó hatással vannak a sejtekre.