Hogyan keletkezett a Zóna-diéta?

A kardiovaszkuláris betegségek iránti saját hajlama, az amerikai lakosság egyre növekvő túlsúlya és az ezzel együtt járó krónikus és gyulladásos betegségek, mint pl. a reumás ízületi gyulladás és diabétesz egyre gyakoribb előfordulása annyira foglalkoztatták Dr. Barry Sears-t, hogy elkezdte az okokat kutatni és megoldásokat keresni a problémára. Számos vizsgálat elvégeztével meg volt győződve arról, hogy a táplálék a leginkább alkalmas eszköz bizonyos hormonok kontrollálására, melyek közvetlen kihatással vannak az ún. „csendes” vagy szubklinikai gyulladások kialakulására ill. leküzdésére. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy az élelmiszereket végső soron gyógyszerként lehetne használni.

Így született a Zóna-diéta kifejlesztésének ötlete. Ennél a diétánál egy kiegyensúlyozott táplálkozási stratégiáról van szó, azzal a céllal, hogy a hormonháztartást szabályozzák , konkrétan a legfontosabb eikozanoidokat befolyásolják, illetve ezáltal különféle betegségeket megelőzzenek.