Omega 3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak: elengedhetetlenek az étrendben és az egészség szempontjából

Évtizedek óta a hagyományos étrendekben is szerepelnek azok az élelmiszerek, melyek gazdagok omega-3 zsírsavakban, pozitív hatásaik miatt, ilyen főleg a generációk és gyermekek által utált, kellemetlen ízű csukamájolaj. A halban gazdag táplálkozás pozitív hatására utalt valamikor az a megfigyelés, hogy az eszkimók, akik főleg hallal táplálkoznak, ritkábban kapnak szívinfarktust. Így kerültek valamikor az omega-3 zsírsavak az orvosi érdeklődés látóterébe. Az omega-3 zsírsavakat és pozitív hatásukat sok tanulmány vizsgálta. Ma a halban gazdag táplálkozás mellett a táplálékkiegészítő szereket is javasolják.
Az omega-3 zsírsavak az úgynevezett esszenciális zsírsavak közé tartoznak. A szervezetnek szüksége van rájuk, de a hiányzó enzimek miatt maga nem képes előállítani őket. Ezért a táplálékkal kell őket felvennünk, melyek főleg a halolajban és a tengeri állatokban (makréla, lazac, hering) illetve különböző növényi olajokban (repce- és dióolaj) fordulnak elő. Ugyanez érvényes az omega-6 zsírsavakra, mint amilyen a linolsav, amely megtalálható a legtöbb növényi olajban. Ebből alakul ki az arachidonsav (AA, arachidonic acid), mely ezen kívül az állati eredetű élelmiszerek útján is felvehető a táplálékkal.
A három legfontosabb hosszú láncú omega-3 zsírsav az eikozapentaénsav (EPA, eicosapentaenoic acid), a docosahexaénsav (DHA, docosahexaenoic acid) illetve az alfa-linolénsav (ALA, α-linolen acid).